ТЕМА 1

"Мандрівний Замок  Хаула

Діана Вінн Джонс (англ. Diana Wynne Jones16 серпня 1934Лондон — 26 березня 2011Бристоль) — британська письменниця, авторка фантастичних романів для дітей та дорослих. Найбільш відомі роботи — це серія книг про Крестомансі (англ. Chrestomanci) і роман «Мандрівний замок Хаула» (англ. Howl's Moving Castle), а також «Темний Володар Деркгольму»

 

https://kino4ua.net/1024-mandrivniy-zamok.html

 

«Мандрівний замок Хаула» (англ. Howl's Moving Castle) — найвідоміший фантастичний роман британської письменниці Діани Вінн Джонс, уперше опублікований 1986 року у видавництві Greenwillow Books. 1990 року вийшло продовження роману «Повітряний замок», а 2008 року роману «Будинок безлічі шляхів», які разом з «Мандрівним замком Хаула» становлять трилогію.

 

2004 року за мотивами книжки було знято однойменний анімаційний фільм Хаяо Міязакі.

 

 

Більшість часу Софі проводить у крамничці й майструє капелюшки, наділяючи їх душею. Вона, як ніхто, вміє підібрати своїм покупцям саме той капелюшок. Одного дня до крамниці заходить Відьма Пустирищ і перетворює Софі на старезну бабусю, вважаючи, що вона якось пов'язана з чарівником Хаулом. Дівчина полишає своє містечко і долею випадку потрапляє в таємничий замок чарівника Хаула, де укладає угоду з вогняним демоном Кальцифером. На шляху до звільнення від закляття Софі доведеться розгадати багато загадок та побороти численні перешкоди.

 

ПАСПОРТ ТВОРУ

 

Рік видання: 1986

Жанр твору – фантастичний роман

Тема: Вражаючі пригоди дівчинки; дивовижні відкриття у чарівному світі. Пошук шляху до повернення власного «я», боротьба зі злом на цьому шляху.

 

Ідея: Попри усі складнощі життя кохання усе одно переможе; Віддавайте усе тепло та турботу навколишньому світу. Віра людини в свої сили, впевненість у правильності дій, підтримка оточуючих дозволяють здійснити неможливе.

 

Головні герої

  • Софі Хаттер — дівчина 18 років, капелюшниця з містечка Маркет-Чиппінг, найстарша з трьох сестер, яку Відьма Пустирищ перетворила на старезну бабусю.
  • Летті — дівчина 17-ти років, рідна сестра Софі.
  • Фанні Хаттер — мачуха Софі.
  • Марта — донька Фанні, наймолодша і найкмітливіша з трьох сестер.
  • Хаул — загадковий чарівник з дивною репутацією, що живе у Мандрівному Замку.
  • Майкл — 15-річний учень і помічник Хаула, що живе з ним в Мандрівному Замку.
  • Кальцифер — вогняний демон, що живе в замку Хаула й приводить його в рух; має таємну угоду з Хаулом, яку прагне розірвати з допомогою Софі.
  • Відьма Пустирищ — зла відьма, яка перетворила Софі на стару бабцю.

Символіка твору

Капелюшки як символ чарівних перетворень та здійснення найзаповітніших бажань. Адже капелюшки, які прикрашала Софі, для власників стали справжнім скарбом. Вони допомогли їм здійснити найзаповітніші бажання. Так Джейн Фер'є знайшла своє кохання, після придбання капелюшка, який навіть їй не личив.

Дорога, якою простує Софі до замку Хаула, як символ вибору головної героїні, що повинна залишити старе життя та вирушити до нового, сповненого пригод та невідворотних змін. Тому цю коротку дорогу до замку Софі вдалося подолати з великими труднощами, їй здавалося, що вона йде цілу вічність. За законами казки саме на шляху до своєї долі її очікують випробування: вона рятує пса, що застряг у хащах, допомагає опудалу побороти прокляття Відьми ікарабкається до негостинного замку.

Опудало як символ безпорадності перед злом. Саме в опудало перетворила Відьма частини тіла принца ДжастінайчарівникаСалімана і  лише Софі змогла вдихнути в нього життя.

Двері як символ переходу,портал між світом реальності та чарівним світом.

Зірка як символ свободи та недосяжності. Адже угода Кальцифера із Хаулом розпочалася саме із падаючої зірки. Хаул вирішив випробувати власну долю та спіймати зірку, замість того, щоб дозволити їй згаснути, як і було задумано природою. Тож, пішовши попри закони природи,Хаул отримує покарання – його позбавлено серця, а згодом він перетвориться на чудовисько, подібне до Відьми Пустирищ. А прекрасна зірка стає грізним демоном.

Пустирища як символ бездушності та відсутності серця. Саме на Пустирищах проживала найвідоміша на найзловісніша Відьма, яка свого часу відала власне серце демонові, щоб стати могутнішою.

Квіткова крамниця як символ переродження та змін, нового життя героїв.

 

Головні герої змінюються, пройшовши випробування, переоцінюють свої життєві орієнтири. Софі починає вірити в себе та свої здібності, вдихати життя у неживі предмети. Хаул дбає не лише про себе, а й про оточуючих. Він більше не уникає проблем, а сміливо дивиться їм у вічі.

 САМОСТІЙНА РГОБОТА  (д.з.)

 ОПРАЦЮВАТИ ЗМІСТ

 

Чим казка не схожа на казку?

 

Діана Вінн Джонс неухильно перетрушує всі казкові стереотипи. По-перше, головна дійова особа, Софі Хаттер, - найстарша з трьох сестер. Вона не бідна, мачуха її любить, і про принца Софі не мріє. Згаданий замок ніяк не родич хатинці на курячих ніжках. Замок чарівника Хаула механічний, і з його веж пихкає чорнющий дим, в якому замість електрики головною енергією є водяна пара. Відтак нічого дивного, що в книжці зачарована Софі постає в образі сварливої старої, силу замкові надає демон Кальцифер, а сам злий чарівник Хаул має родичів у сучасній Британії. У творі також присутній розлогий процес опису процесу пересування в семимильних чоботах із зазначенням усіх незручностей такого ходіння. Додайте вигадливий мелодраматичний сюжет із детективною лінією – й отримаєте книгу, цікаву дітям будь-якого віку.У романі «Мандрівний Замок Хаула» одночасно співіснують декілька паралельних світів, у яких вільно рухаються мешканці Мандрівного Замку чарівника Хаула. За допомогою дверної ручки, яка повертається в різних напрямках, позначених кольорами, можна швидко переміщатися в просторово-часових площинах.

  Основна дія роману відбувається у місті Маркет-Чіппінгу. Головна героїня   Софі Хаттер є дуже доброю та працьовитою дівчиною. Після смерті матері батько одружився вдруге. Але мачуха виявилася доброю жінкою. Фанні народила в новому шлюбі доньку Марту, яку сестри приймають як рідну сестру у своє тепле сімейне коло.  Всі  три сестри не ворогують, а дружать між собою. Після смерті батька Фанні вирішила відправити дівчаток навчатися різних ремесел: Марту віддали на навчання до чаклунки АннабельФерфакс, Летті – до кондитерської, а Софі залишилася працювати в крамниці дамських капелюшків, що утримувала її мачуха Фанні. Дівчата мусять самі заробляти собі на життя, боротися зі скрутою та самотністю. І разом з тим довкола них панує чарівна атмосфера. Господар Мандрівного Замку Хаул створив чимало легенд про себе і свій будинок. Так, у місті люди вірили, що ніби Хаул закохує в себе дівчат, заманює їх у замок, а потім «з’їдає» їхні серця. На Софі розгнівалася Відьма Пустирищ, перетворивши її на стару жінку. Не знаючи, як зняти прокляття злої чаклунки, Софі вирушає до Мандрівного Замку, маючи надію на диво. Хаул кидає всі свої сили на знищення злої чаклунки й перемагає її. А разом із Софі вони перемагають і вогняного демона. Софі ж рятує життя Хаула.

   Роман має щасливий фінал. Справжня любов долає чаклунство. Усі сестри знаходять щасливе кохання.

 

 

 

 ТЕМА 2.

Значення прийому чаклунства у творі.

Образ Софі . світ її  мрій, жахів.

 

  В світі дорослому і жорстокому, серед щоденної метушні, проблем, негараздів і невдач, ми дуже часто кам'яніємо серцем і забуваємо дорогу в світ дитинства, подарований нам казкою. Закидуємо спогади з цього незбагненного казкового світу в далекий ящик, разом з дитячими книжками, на сторінках яких ховається наше дитинство.

 

 

Проблемне запитання

 

- Чому роман має назву «Мандрівний замок Хаула» а не «Чарівник Хаул», чи «Хаул та Софі»? (Саме мандрівний замок чарівника Хаула є одним із головних героїв роману, тому що це не звичайний будинок, а жива істота, яка бродить околицями Маркет-Чіппінгу, проявляє свій характер, коли утікає від старенької бабці. Такий будиночок відомого мага нагадує традиційний образ хатинки на курячих ніжках у народних казках. Але цей образ зовсім не звичний для казки, адже він суттєво відрізняється від традиційного уявлення про те, де повинен жити відьмак).

Казкові елементи

Елементи детективу

 

Перетворення Софі на бабусю;

Літаючий замок;

Демон вогню;

Закляття;

Три випробування героїні;

Чарівники та відьми;

Перехід через портали в інші виміри;

Семимильні чоботи;

Шапка-невидимка;

Чарівний плащ тощо.

Пошуки Софі засобів зняття з неї прокляття;

Розгадування загадок та таємниць угоди Кальцифера з Хаулом за допомогою спостереження та умовисновків;

Пошуки зниклих персонажів;

Розгадування загадки Софі чарівником Хаулом.

Порівняльний аналіз

Порівняйте традиційні елементи казки та казку Діани Вінн Джонс.

 

Традиційна казка

Казка Діани Вінн Джонс

Найбезталанніша третя наймолодша дитина.

Неабияке безталання – народитися найстаршим із трьох дітей.

Справжній герой найчастіше з бідної сім’ї.

Батьки Софі Хаттер біли цілком заможними.

Мачуха любить своїх доньок. а пасербиць усіляко принижує.

Мачуха любить пасербиць і нікого з них не виділяє.

Наявні зла відьма та добрий чарівник або фея.

Лиха відьма та бездушний чарівник, що викрадає душі та серця юних дівчат.

Герої діють у вигаданому світі.

Герої належать водночас і казковому світові й чарівному  теж, що тісно пов’язані між собою. Існує паралельно кілька світів.

 

 ОБРАЗ СОФІ

 

-         Яким було сімейство Хаттерів? Що їх об’єднувало, а що роз’єднувало?

-         Як склалася доля сестер після смерті батька? Чи правильно вчинила Фанні, вирішуючи подальші долі дівчат? Як до її рішення поставилася Летті, Марта і Софі?

-         Чому Відьма Пустирищ напосілася на Софі та перетворила її на стару бабцю?

-         Чому Софі вирішила залишити крамницю і податися на пошуки свого щастя?

-         З ким зустрілася Софі перед тим, як потрапити до Мандрівного замку?

-         Які випробування вона пережила до того, як потрапити до замку?

-         Що у містечку Маркет-Чіппінг розповідали про Хаула та його Замок?

-         Опишіть замок. Чому Софі була трохи розчарована, коли потрапила до нього?

-         Як повелася Софі у Замку? Чи сподобалося це мешканцям Замку?

-         Яку угоду було укладено між Кальцифером і Софі?

-         Що підштовхнуло до дружби між Софі і Майклом?

-         Ким насправді виявився мандрівник Хаул? Чому боявся Відьми? Як протистояв їй?

-         Чим закінчилася війна двох чарівників? Яке місце у протистоянні займала Софі?

 

-         Яка подальша доля Летті, Фанні, Софі та Марти? Чи справдилися їхні мрії та сподівання?

Дослідницька робота

Доведіть, що під впливом Софі змінюються на краще інші персонажі твору. (Хаул: безвідповідальний, полюбляє плітки про себе, рятує Кальцифера, піклується про здоров’я Софі, шукає принца не за наказом короля, а за власним бажанням, не хоче допомагати у війні, здатний на смертельний поєдинок, кохання до Софі.

 

Кальцифер: зірка, що падає стає Демоном Вогню, хоче розірвати угоду з Хаулом, допомагає мешканцям замку, стає вільним, але повертається до друзів).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОБОТА НАД ТЕКСТОМ

Поміркуйте, 

1.чому ми вперше бачимо детальний портрет героїні саме у подобі старенької? («На Софі дивилося лице сухорлявої старої, виснажене, коричневувате, обрамлене рідкими пасмами сивого волосся. Софі побачила свої власні очі - жовті, сльозаві, причому вираз цих очей здавався досить-таки трагічним.» Саме в тілі літньої жінки Софі належить пройти низку випробувань, саме у такому вигляді перед читачем розкриється справжня Софі. За авторським задумом Діани Війн Джонс, головною є не «стара» зовнішність героїні, а її «молода» душа.)

- 2.Як сприйняла Софі свій новий образ? Підтвердите відповідь цитатами з тексту. (Цілком спокійно: «Вона обміркувала своє становище цілком спокійно. Усе навколо теж стало якимось спокійним і відстороненим. Софі навіть не надто сердилася на Відьму Пустирищ.»)

-3. У чому причина такої реакції героїні на справжню трагедію в її житті? (Починаються важкі випробування для дівчини, і героїня демонструє перед долею та читачем найсильніші сторони своєї вдачі: вона мужньо сприймає нещастя, погоджується з тим, що певною мірою її спосіб життя відповідний старості («Що ж. Це сіре плаття цілком придатне, аби у ньому ходити...»), та нарешті робить те, про що давно потайки мріяла - залишає дім та крамницю, пояснюючи собі, що не хоче засмучувати Фанні.)

-4. Як і чому починає змінюватися художній простір твору, коли Софі-бабця вирушає на пошуки свого щастя? (Виявляється, що в чарівній Інгарії весна, стоїть чудова погода. Замість тісної та задушливої крамниці перед Софі розгорнувся прекрасний краєвид: «Стояв теплий весняний день. Софі виявила, що навіть перетворення на стару бабу не позбавило її здатності насолоджуватися краєвидом і травневими пахощами живоплотів...» Автор демонструє певний парадокс: будучи молодою дівчиною, Софі поводилася та почувалася, як стара, а перетворившись на бабцю, сміливо вирушає у небезпечну путь. Напевно, автор хоче сказати нам, що неважливо якого ти віку, головне, який ти в душі.)

-5. Кого зустріла Софі по дорозі? Кому допомогла? (Побажала щастя опудалу та звільнила прив’‎язаного собаку, налякала пастуха.)

- Яку казку нагадав вам цей епізод? («Пані Метелицю», хоча епізод твору Діани Джонс створений з гумором та іронією.)

6. Чи допоміг вам зв’‎язок із народною німецькою казкою краще зрозуміти образ Софі та твір Діани Джонс? (Як героїня казки «Пані Метелиця» ставиться до навколишнього світу з добром та любов’‎ю, так і Софі бажає всім щастя. Для автора дуже важливо показати чисту та незлобиву душу своєї героїні.)

-7.Поміркуйте, чому Софі попрямувала до замку Хаула, адже раніше вона дуже боялася навіть підходити до нього? (Втома пересилила страх, окрім того, автор подає нам дуже цікаву думку: виявляється, що старість — це не тільки фізична неміч, а й тверезий погляд на життя.)

- 8.Як зустрів замок Софі? Чому не хотів пускати? (Чарівний простір замку охороняє свого господаря. Софі знову продемонструвала силу та твердість свого характеру й увійшла.)

9.- Чому такий страшний на вигляд та похмурий замок виявляється зсередини старим неприбраним приміщенням? (Авторка сміється над страхами, в тому числі й реального світу. Часом те, чого людина так сильно боїться, виявляється просто «старою неприбраною кімнатою».)

-10. Чому насправді чарівними у замку були двері? (Елементи казки у творі. Людину завжди цікавили паралельні світи та нові пригоди, неминуче з ними пов’‎язані. Автор ніби закликає свого читача відкрити чарівні двері та вирушити разом із героями назустріч невідомому.)

- 11.Кого зустріла Софі у замку? Чи страшними вам здалися його мешканці? (Помічник Хаула Майкл виявився добрим та трохи незграбним хлопчиною, вогненний демон, хоч і намагався налякати Софі, врешті-решт уклав з нею угоду щодо зняття закляття.)

12.- Чому з господарем замку, чарівником Хаулом, Софі та читач знайомляться в останню чергу? (Хаул відіграватиме у тексті важливу роль, на це вказує і назва твору, автор зберігає інтригу: яким же виявиться таємничий і страшний чародій насправді.)

-13. Чому Хаул та Софі познайомилися саме у той момент, коли Софі зробила те, що міг робити тільки Хаул - примусила Кальцифера приготувати сніданок? (Хаул одразу побачив, що перед ним сильна та незалежна особистість.)

-14. Як ви думаєте, чи знав відразу Хаул, що старенька - це та сама Софі, на яку він «поклав око»?- Чому Софі не сказала Хаулові, що вони вже бачилися в той вечір, коли дівчина відвідувала сестру? (Софі все ж молода дівчина, а якій дівчині сподобається показатися гарному хлопцеві у непривабливому вигляді.)

-15. Яким постає перед нами таємничий та зловісний чарівник Хаул? (Гарним, розкішно вбраним юнаком, іронічним, сповненим живого гумору.) Як ви оцінюєте цей авторський парадокс? (Діана Війн Джонс весь час руйнує загальноприйняті думки: жителі сприймали Хаула як моральну потвору, злочинця, крадія дівочих сердець (тип злого чарівника з народних казок). Письменниця, наділивши Хаула приємною зовнішністю і поведінкою дивака, руйнує стереотип чарівника й змушує читача мислити, шукати суть цього образу самому, не довіряючи чиїйсь думці, нехай вона й загальноприйнята.)

- 16.Яка таємниця постає перед читачем та героїнею, коли та дивиться в очі Хаулу? (Дивні, мов скляні, очі. Щось зовсім не так не тільки із очима героя, а й із його душею.)

- 17.Чому Софі вирішила залишитися у Хаула? (Дівчині нікуди більше податися, вона сподівається на те, що вогненний демон допоможе їй зняти закляття.)

- 18.Чому Хаул не прогнав Софі? (Читач одразу розуміє, що Хаул зовсім не безсердечний, яким хоче здатися.)

- 19.Як епізод із прибиранням перегукується з казкою «Пані Метелиця»? Чому мешканці замку зовсім не поспішають дякувати старенькій? (Автор іронічно переосмислює казку - прибирання Софі тільки дратує Майкла та Хаула.) Чому? Подумайте, чому в умовах загального бруду й занедбаності Хаул так багато часу проводить у ванній кімнаті свого замку?

-20. Як змінила Софі життя чарівників? (Дівчина внесла свіже повітря у життя чарівного замку, адже прибирання Софі можна трактувати і як певне очищення не тільки приміщення, а й сердець людей, як зміни на краще.)

- 21.Дайте оцінку поведінці Хаула в епізоді із зеленим слизом. Як повелася Софі? Які нюанси до характеристики персонажів додаються цим епізодом?

-22. Яку таємницю внесло до розповіді опудало, що переслідувало Софі? Поміркуйте, чому текст твору насичений таємницями? (Інтрига робить розповідь динамічною, захопливою, примушує читача постійно відчувати зацікавленість твором. Текст захоплює читача й не відпускає.)

-23. Який жанр літератури відрізняється наявністю загадок та таємниць? (Детектив.) Які ознаки детективу ви помітили у тексті? (Таємниці, певний хід розслідування, небезпека, що постійно супроводжує головних героїв твору).

- 24.Яке місце в житті героїв займають чари? (Чаклунство - не тільки спосіб заробляти на життя, чари - сутність персонажів, їхній спосіб бачити світ).

25. Як ви розумієте слова Кальцифера: «У цих чарах головне - вірити, що вони подіють»?

-27. Яким чином Хаул «поглинає» душі дівчат? (Закохує у себе дівчат, а потім забуває про них.) Як це характеризує героя? (Легковажний та самозакоханий. А, може, він шукає ту, що призначена йому долею.)

-28. Як Софі відреагувала на те, що Хаул залицяється до Летті? Чому вирішила навідатися до пані Ферфакс побачити Летті? (Для Софі найголовніше в житті - її сестри, заради Летті вона й наважилася одягти семимильні чоботи.)

29.- Яким чином надскладне для Майкла та Софі закляття привело героїв до «дивного світу»? Чи випадково Хаул виявися родом з Уельсу, де пройшло дитинство письменниці?

- 30.Яким постає реальність очима представників іншого світу? («Як і решта тутешніх будинків, він був квадратний і новий, з парадними дверима з матового скла... Майклова куртка перетворилася на щось стьобане довжиною ледве до пояса... Софі зрозуміла, що голоси походять з яскравих чарівних картинок, що рухалися на передній стінці великої квадратної скрині... Головна чарівна скринька мала скляну передню стінку, як і та, що внизу, тільки показувала не картинки, а письмена і діаграми». Цікаво подивитися на свою реальність іншими очима, цікаво дізнатися, що й у нашому світі є багато магії, що наш світ дуже тісно пов’‎язаний із Казкою — тільки відчини двері.)

31. Які грані образу Хаула розкриває його візит до «реального світу»? (Герой постає непутящим братом та люблячим дядьком, образ Хаула стає більш реальним та більш людяним. Окрім того, читач розуміє, що Хаул - не такий, як решта жителів його світу, він особливий і не боїться бути ним.)

-32. Які загадки внесла в життя героїв зустріч з міс Ангоріан? (Таємнича доля чарівника Бена Саллівана, закляття Відьми Пустирищ, доля Хаула).

- 33.Поміркуйте, чому вірш англійського поета Джонна Донна, поета реального світу, стає закляттям для Хаула-чарівника з магічного світу? (Світи постійно перетинаються. Насправді магія дуже близько, говорить нам автор, тільки простягни руку.)

 

33.- Чиїми очима ми бачимо чарівну вчительку літератури? Про що читач починає здогадуватися раніше за героїв? (Софі ревнує Хаула, вона вже закохалася в чарівника.)

- Давайте ближче познайомимося із текстом поезії Джона Донна. Для Хаула поетичні рядки знаменували початок фінальної битви з Відьмою Пустирищ. А що скаже поезія англійського поета XVII століття нам, читачам XXI століття?

Якщо ти народився, щоб зріти дива,

Де невидимий світ — лиш для тебе ява,

Верхи мчи десять тисяч і днів, і ночей,

Поки біле волосся сягне до плечей.

І розкажеш, як вернеш з далеких доріг,

Про всі дивні дива, що спізнати устиг,

І присягнеш, що не бачив ти дива —

Жінки тієї, що чесна й правдива.

-34. Чому Софі погодилася удавати матір Хаула? Як це впливає на стосунки героїв? (Софі щиро хотіла допомогти Хаулові. Хоча вони постійно і сваряться, героїв об’‎єднує щира дружба й довіра одне до одного).

-35. Чому Хаул хоче уникнути наказу короля й вирушити на пошуки молодшого брата короля Джастіна?

-36. Які випробування чекали на Софі в гостях у пані Пентстеммон та в палаці короля? Що розповіла стара вчителька про дар Софі? (Вона може вдихати душу в неживі предмети.)

37.- Як поводить себе Софі при зустрічі з Відьмою Пустирищ? Чому в аніме повністю змінено даний епізод? Як це впливає на зміну авторського задуму? Доведіть, що глядач має бути літературно освіченим.

-38. Які риси Хаула відкриваються в його переживаннях з приводу смерті пані Пентстеммон? (Вірність та вдячність учителеві.)

 

СОФІ ТА ХАУЛ ЗНАЙШЛИ ОДНЕ В ОДНОМУ СПРАВЖНЮ РОДИНУ

Стає більш рішучою та хороброю

СОФІ

В життя Софі увійшло кохання

Не прагне бути «успішним» (таким, як усі)

ХАУЛ

Талановитий чарівник

Живе в образі безсердечного та жорстокого, хоча пожалів Майкла, Кальцифера, намагається зняти закляття з Софі

Життєрадісний та іронічний

Лекговажний та самозакоханий

39.- Виразно прочитайте епізод двобою Хаула та Відьми Пустирищ. Які казкові образи та сюжетні елементи казок використовує автор? (Казкові перетворення на хмари, чудовиськ, тварин часто бувають як у народних, так і в літературних казках. Двобій чаклунів налякав русалок, які вийшли на берег. Автор створює казковий світ, що живе за своїми законами. Жителі країни не розбіглися від страху, а із захватом спостерігали за битвою.)

-40. Поміркуйте, чому Хаул переніс замок саме у колишній дім Софі? (Софі подорослішала, Хаул, Кальцифер та Майкл - її родина, яку вона, незважаючи на постійні «війни» з Хаулом, дуже любить, тому природно, що героїня повертається додому.)

- 41.Чи випадково Хаул вирішив відкрити саме магазин квітів? Для кого насправді він створив чудовий квітник?

43.- Як ви розумієте слова Хаула про те, що сама Софі не хоче знімати закляття, що це - її захисна маска?

- 44.Чому Софі вирішує залишити дім? (Вона впевнена, що Хаул закоханий у міс Ангоріан).

- 46. Доведіть текстом, що Софі дуже люблять та цінують в її сім’‎ї.

- Чому Софі сама вирушила на пошуки Відьми Пустирищ? (Благородна дівчина вирішила врятувати кохану (так вона вважала) Хаула).

- 47.Чи не нагадує вам житло відьми міфологічний лабіринт Мінотавра? Поміркуйте, чому автор використовує саме такий простір? (Страшний лабіринт не тільки приводить бідних жертв до страшного чудовиська, а й заплутує, відрізає людину від сонячного світу, від життя. Герої Діани Джонс мають не тільки здолати Зло, а й знайти шлях до свого щастя. Недарма Хаул просто зруйнував печеру відьми, адже він прийшов рятувати свою кохану! Автор закладає в підтекст одну із найважливіших думок твору: кохання - найсильніша магія у світі.)

49.Які риси демонструють герої під час фінальної битви з відьмою? У чому полягав злочинний намір відьми? (Створити нову людину, нового правителя Інгарії, який би в усьому корився відьмі.)

-50. Пофантазуйте, що сталося б з Інгарією, якби казковою країною володарювала відьма? А з нашим світом?- Яким чином вирішується детективна лінія тексту?

51.- Поміркуйте, чому саме Софі повернула серце Хаулу? (Тільки любляче серце може врятувати інше серце, сповнене любові.)

- Чому саме в цей момент Софі знову стала молодою? (Нарешті вона зняла захисну маску.)

- Чому Софі та Хаул нікого не помічали навколо?

- Чому Кальцифер повернувся? (Кальцифер став частиною родини, без сім’‎ї неможливо існувати, авторка недарма саме цим епізодом завершує свій твір.) Що символізує цей персонаж у кінці твору?

ВЕЛИКА МЕТА ОСВІТИ-

ЦЕ НЕ ТІЛЬКИ ЗНАННЯ.

А Й ДІЇ"

Герберт Спенсер

"Світова література -

мистецтво само-

вираження

за допомогою слова "

Акутагова Рюноске


"Читають всі, але далеко не всі вміють читати"

                 Ф.Варан

"Коли з'єдналися любов

і майстерність,

можна чекати шедевра. "

Джон Рескін