Мико́ла Васи́льович Го́голь (рос. Николай Васильевич Гоголь; прізвище при народженні Яно́вський, з 1821 року — Го́голь-Яно́вський20 березня [1 квітня1809 року, СорочинціМиргородський повітПолтавська губерніяРосійська імперія — 21 лютого [4 березня1852 року, МоскваРосійська імперія) — російський письменник українського походження.[6][7][8][9][10][11][12][13] Походить з відомого українського роду Гоголів-Яновських.[14] Вважається класиком російської літератури, найвизначнішим з представників її «української школи».[8][9][14] Окрім внеску у російську літературу, Гоголь також мав непрямий вплив і на українську літературу й українську культуру вцілому, а також був завзятим етнографом й збирачем українського фольклору

Цікаві факти про Гоголя

1.      В сім’ї Гоголів було дванадцять дітей: шість хлопчиків та шість дівчаток. Мати була першою красунею, яку видали заміж у 14 років за чоловіка старшого за неї вдвічі.

2.      Коли майбутній письменник навчався в школі, він добре встигав тільки в російській словесності і в малюванні. Але був слабкий у мовах, а твори писав досить посередньо.

3.      Це може здатися дивним, але у Гоголя була пристрасть до рукоділля. Він любив в’язати на спицях, кроїти одяг, ткати пояса, шити шийні хустки.

4.      Микола Гоголь любив готувати. Він часто пригощав друзів смачними галушками та варениками. Ще він варив особливий напій, який жартома називав «гоголем-моґелем».

5.      Письменник був солодкоїжкою. Він носив у кишенях і постійно гриз шматочки цукру.

6.      Гоголь завжди соромився свого носа, і тому просив художників на картинах зображувати його трішки коротшим. Тому на всіх портретах його ніс виглядає по-різному.

7.      З 1836 року М. Гоголь проживав за кордоном майже десять років. Він був у Франції, Італії, Німеччині, Швейцарії, в Єрусалимі.

У вересні 1831 року вийшла з друку перша, а у березні 1832 року – друга частина збірки „Вечори на хуторі біля Диканьки”. Саме вона поставила Гоголя в один ряд із найвідомішими письменниками. У збірку ввійшли дві передмови та вісім повістей („Сорочинський ярмарок”, „Вечір проти Івана Купала”, „Майська ніч, або Утоплена”, „Втрачена грамота”, „Ніч перед Різдвом”, „Страшна помста”, „Іван Федорович Шпонька та його тітонька”, „Зачароване місце”). У повістях є оповідач – пасічник Рудий Панько, весела, дотепна і розумна людина. Оповідач— той, від чийого імені ведеться розповідь у літературному творі. Чому Рудий Панько? Діда Гоголя звали Панас Дем’янович – по- вуличному «Панько». А Рудий - натяк на колір волосся Миколи Васильовича

Жанр. Казково-фантастична повість
Основна думка твору. Перемога кохання Вакули — над байдужістю Оксани; світлих сил — над темрявою (чистої душі коваля — над чортом).

Час дії. Дія відбувається у ніч перед Різдвом і наступного дня.

Місце дії. Село Диканька Полтавської губернії

Настрій твору. Веселий, урочистий, різдвяний настрій

Сюжет. Три лінії: перша — лінія чорта, друга — лінія залицяльників Солохи, третя — лінія Вакули й Оксани. Герої твору. Чотири центральних персонажі: коваль Вакула, Оксана, відьма Солоха і чорт.

Дія повісті хронологічно приурочена до епізоду царювання Катерини II, останньої депутації запорожців, що відбулася в 1775 році і пов'язаної з роботою Комісії щодо ліквідування Запорізької Січі.

Сюжет твору розгортається в українській Диканьці. Ніким не помічені, в небі кружляють двоє: відьма на мітлі, яка набирає в рукав зірки, і чорт, який ховає місяць в кишеню, думаючи, що темрява, яка настала, утримає вдома багатого козака Корнія Чуба, запрошеного до дяка Осипа Никифоровича на кутю, і ненависний бісу коваль Вакула (який намалював на церковній стіні картину Страшного суду) не наважиться прийти до дочки Чуба — Оксани.

Чуб з кумом не знають, чи йти в такій темряві до дяка, однак вирішують, що підуть. Вдома залишається красуня Оксана. Приходить Вакула. Оксана насміхається з нього. У двері стукає Чуб, що заблукав, без кума, який вирішив повернутися через влаштовану чортом хурделицю додому. Однак, почувши коваля, Чуб вирішує, що потрапив в хату кульгавого Левченка. Чуб відправляється до матері Вакули, Солохи, яка і є тою самою відьмою, що крала з неба зірки.

До Оксани приходять її подруги. Вона зауважує на одній з них розшиті золотом черевички. Оксана гордо заявляє, що вийде заміж за Вакулу, якщо той принесе їй черевички, «які носить цариця».

Між тим, чорта, що з користю проводить час у Солохи, налякав голова, що не пішов до дяка на кутю. Чорт залізає в мішок, залишений серед хати Вакулою, а в інший незабаром лізе й голова, тому що до Солохи прийшов дяк. Дяку теж доводиться лізти в мішок, бо приходить Чуб. Втім, незабаром Чуб ліз в той же мішок, уникаючи зустрічі з Вакулою що повернувся. Поки Солоха розмовляє на городі з козаком Касьяном Свербигузом, що тільки-но прийшов, Вакула забирає мішки, пояснюючи собі їх тяжкість своїм пригніченим станом після зустрічі з Оксаною.

У натовпі колядників коваль знову зустрічає Оксану, яка повторює свою обіцянку щодо черевичків. З горя Вакула вирішує втопитися, кидає всі мішки, крім найменшого, і тікає.

Трохи заспокоївшись, Вакула хоче спробувати ще один спосіб: він приходить до запорожця Пузатого Пацюка, який «трохи схожий на біса», і отримує туманну відповідь, що чорт у нього за плечима. Передчуваючи славну здобич, чорт вискакує з мішка і, сівши на шию коваля, обіцяє йому цієї ж ночі Оксану. Хитрий коваль, вхопивши чорта за хвіст і погрожуючи його перехрестити, стає господарем становища і велить бісу везти його «в Петербург, просто до цариці»[2].

Опинившись в Петербурзі, коваль приходить до запорожців, з якими познайомився восени, коли вони проїжджали через Диканьку. З допомогою чорта він намагається потрапити до цариці. Дивуючись розкоші палацу і чудному живопису, коваль виявляється перед царицею і просить її дати черевички. Зворушена такою простодушністю, Катерина звертає на цей пасаж увагу Фонвізіна що стояв неподалік, а Вакулі дарує черевички.

У селі в цей час диканські баби сперечаються, яким саме чином наклав на себе руки Вакула. Ці пересуди бентежать Оксану, вона всю ніч не може заснути, а до ранку «закохалася по вуха в коваля». Повернувшись на Батьківщину, коваль виймає зі скрині нову шапку й пояс і відправляється до Чуба з проханням віддати за нього Оксану. Чуб, спокушений подарунками й розсерджений віроломством Солохи, погоджується. Йому вторить і Оксана, готова вийти за коваля «і без черевичків».

Завівши сім'ю, Вакула розписав свою хату фарбами, а в церкві намалював чорта, та «такого гидкого, що всі плювали, коли проходили повз».

„Впізнай героя”

 

-Спереду абсолютно німець, ззаду він був справжній губернський стряпчий в мундирі. Вузенька мордочка, ноги тонкі. ..(Чорт).

-".не минуло ще і сімнадцяти років. ...знала і чула все, що про неї говорили, і була вередлива, як красуня" (Оксана).

-„... мала від народження не більше сорока років. Вона була ні гарна  ні погана собою ” (Солоха).

-„... увійшов, покректуючи і потираючи руки, і розповів, що у нього не був ніхто і що він сердечно радий цьому випадку погуляти трохи у неї і не злякався заметілі.” (Дяк). 2. "...Був удівець; вісім скирт хліба завжди стояли перед його хатою. Дві пари добрих волів раз у раз висовували свої голови з плетеної повітки на вулицю й мукали, коли бачили куму-корову чи дядька,товстого бугая..." (козак Чуб)

- "...Вузенька, безперервно вертлява мордочка закінчувалась, як і в наших  свиней, кругленьким п'ятачком; ноги були тонкі... У нього висів хвіст, такий гострий і довгий, як мундирні фалди; лише хіба що по козлячій бороді під мордою, по невеликих ріжках, які стирчали на голові, та ще що був не більшим від сажотруса, можна здогадатися, що він не німець, не губернський чиновник, а просто..." (Чорт)

- "Силач і парубок хоч куди, який чортові був більш гидкий, ніж проповіді отця Кіндрата. У вільний від справ час він малював і вважався найліпшим живописцем у всій окрузі..." (Вакула)

-. "Вона мала від народження не більше сорока літ. Була ні гарна, ні погана із себе. Але ж уміла зваблювати найбільш поважних козаків. Вона кланялася всім, а кожен думав, що йому одному". (Солоха)

- "...Коваль побачив перед собою невисоку на зріст жінку, дещо навіть повну, напудрену, з голубими очима, яка велично посміхалася і, здавалося, вміла підкоряти собі все". (Цариця)

- "Незважаючи на невисокий зріст, ширину він мав вагому. До того ж його шаровари були настільки широкі, що, який би великий не робив він крок, ніг не бачили, і здавалося, - винна бочка рухалася вулицею. Можливо, саме це дало привід прозивати його Пузатим". (Пацюк)

Тест

 1) Як називалося село, в якому  жив гоголівський персонаж Вакула? (Диканька)

2) Хто  по спорідненості доводилася відьма Солоха ковалеві Вакулі? (Матір'ю)

3) Ким по професії був Вакула з повісті "Ніч .".?(Ковалем)

4) Назвіть "транспортний засіб" коваля Вакули при польоті в Петербург. (Чорт)

5) Як звати батька Оксани в повісті Гоголя "Ніч".? (Корній Чуб)

6) Предмет домашнього ужитку, в якому зберігали добро. (Скриня)

7) Що сховав біс в кишеню? (Місяць)

8) Чоловік, другим що заглянув у гості до Солохе. (Дяк)

9) За  чим відправився Вакула до цариці? (За черевичками)

10) Пісень, які виспівували напередодні Різдва (Колядки)

А що вам відомо про Вакулу?

- Підтвердьте рядками з тексту.

-.Чи виконав коваль Вакула свою обіцянку? Хто допоміг йому принести черевички?

-.Як вигадаєте, чи піддався коваль злій силі?

-.Які риси характеру притаманні Оксані? Якими якостями наділяє автор Оксану? Які риси характеру він підкреслює в її образі? Підтвердьте рядками з тексу (Оксана — найвродливіша дівчина, примхлива, манірна, кокетлива, грайлива, погордлива, самовдоволена і тим не менш приваблива, бо, як підкреслює автор, їй пасують навіть її недоліки, які надалі «виліковує» всепереможна сила справжнього кохання).

-У яких умовах жила Оксана? (Батько, козак Чуб, був заможним, отже і його донька ні в чому не мала нестачі. Оксана звикла, що батько виконує всі її забаганки.)

-Як ви думаєте, чи подобався Оксані коваль Вакула? (Їй, скоріше, подобалися його подарунки і відданість. Вона крутила ковалем на всі боки.)

-Якою Вакула бачив Оксану? Підтвердьте словами з тексту. (Коваль, як і всі закохані, її обожнював, ідеалізував. «Так: це вона! Стоїть, як цариця, і блискає чорними очима. Їй розказує щось показний парубок, мабуть, забавне, бо вона сміється. Та вона завжди сміється»; «Але, Боже ти мій, чому вона така в біса гарна? Її погляд, і мова, і все, ну от так і палить, так і палить …»

-Як ви думаєте, чому Оксана змінилась? Герой якого твору зарубіжної літератури змінився саме в Різдвяну ніч?

-Яку роль у долі  Вакули відіграли запорожці?

-Якими у творі зображені запорожці?

-Як закінчилося оповідання? Зачитати з тексту.

-.Які казкові персонажі діють у творі?

-Які елементи фантастики використовує автор?

1.      Заради любові до Оксани Вакула, глибоко віруюча і богобоязлива людина,  в одну ніч верхи на чорті робить казкову подорож у далекий і загадковий Петербург і привозить для своєї коханої  царицини черевички невимовної краси. У цьому епізоді дуже яскраво проявилась його готовність пожертвувати чим завгодно в ім’я любові. На обіцянку чорта, що Оксана «буде сьогодні ж наша», Вакула відповідає: «За таку ціну готовий бути твоїм».

Але й отут коваль просто так не здається. Перехрестивши чорта, він повністю підкоряє його собі і в кінці подорожі «віддячив» йому, відваживши три удари лозиною.

 Зрештою самовідданість, сміливість Вакули, його безмежна любов і відданість отримали винагороду – Оксана покохала його.

В різдвяну ніч сталося чудо – і Оксана змінилась. Якою була вона? Якою стала? Чому?

 

2.      Завдання:  розповісти про Оксану.

Микола Гоголь « Ніч перед Різдвом»
«Впізнай героя за його реплікою»
1.                  «Та ти, куме, ще не був у дяка в новій хаті?»
                                                            (Чуб)
2.                  «То, мабуть, залишимося вдома».
                                                            (Кум)
3.                  «Чого ти прийшов сюди? Хіба хочеться, щоб випровадила за двері лопатою?»
                                                           (Оксана)
4.                  «То тобі весело з ними?»
                                                            (Вакула)
5.           «Забирайся к бісу зі своїми колядками!»
                                                             (Вакула)
6.                  «Мені з жінкою не возиться».
                                                             (Вакула)
7.                  «Ну, багато наколядував? Е, який маленький мішок!»
                                                             (Оксана)
8.                  «Тому не треба далеко ходити, в кого чорт за плечима».
                                                             (Пацюк)
9.                  «До цариці? А будьте ласкаві, панове, візьміть і мене з собою!»
                                                              (Вакула)
10.              «Чого ж хочете ви?»
                                                              (Катерина)
11.              «Утопився! Їй – богу, утопивсь!»
                                                              (Ткачиха)
12.              «Забудьмо все, що було між нами! Ну, тепер кажи, чого тобі хочеться?                                                                       (Чуб)
«Уважний читач»
1.                  У якому селі відбувалися події твору М. Гоголя « Ніч перед Різдвом»
                                                                     (Диканька)
2.                  Хто вкрав місяць?
                                                                       (Чорт)
3.                  Кого вважали найкращим художником в селі?
                                                                       (Вакулу)
4.                  Куди відправились козак Чуб з кумом?
                                                                       (До дяка)
5.                  Скільки років було Оксані?
                                                                       (17)
6.                  Хто полюбив Оксану?
                                                                       (Вакула)
7.                  Хто часто заходив до матері Вакули?
                                                           (Голова, дяк, Чуб, Свербигуз)
8.                  Як звали матір Вакули?
                                                                       (Солоха)
9.                   Яких черевичок захотіла Оксана?
                                                                       (Як у цариці)
10.              Хто перший був захований у мішку Солохи?
                                                                       (Чорт)
11.              Назвати героїв, яким довелося сидіти в мішках у Солохи.
                                                           (Голова, дяк, козак Чуб)
12.              Чи зумів Вакула принести черевички?
                                                                       (Так)

ВЕЛИКА МЕТА ОСВІТИ-

ЦЕ НЕ ТІЛЬКИ ЗНАННЯ.

А Й ДІЇ"

Герберт Спенсер

"Світова література -

мистецтво само-

вираження

за допомогою слова "

Акутагова Рюноске


"Читають всі, але далеко не всі вміють читати"

                 Ф.Варан

"Коли з'єдналися любов

і майстерність,

можна чекати шедевра. "

Джон Рескін